Succes?! : Een onderzoek naar factoren die bijdragen aan de optimalisering van educatieve activiteiten van professionele klassieke muziekinstellingen voor leerlingen van het voortgezet onderwijs
Summary
In 2003 bracht slechts zeven procent van de jongeren tussen 12 en 19 jaar minstens één bezoek aan een klassiek concert of opera/operette (Van den Broek, 2005). Medewerkers van orkesten, concertzalen, ensembles en operagezelschappen hebben zich de laatste jaren gerealiseerd dat educatie een manier is om jongeren te interesseren voor klassieke muziek en een nieuw publiek te werven voor de toekomst.
Met dit onderzoek wordt een bijdrage geleverd aan de optimalisering van educatieve activiteiten van professionele klassieke muziekinstellingen voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Door het bestuderen van literatuur, casussen en het houden van interviews is een antwoord gevonden op de vraag:
Welke factoren dragen bij aan de optimalisering van educatieve activiteiten van professionele klassieke muziekinstellingen voor leerlingen van het voortgezet onderwijs?
De belangrijkste reden voor professionele klassieke muziekinstellingen om educatieve activiteiten te organiseren voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, is jongeren kennis te laten maken met klassieke muziek. Een bijkomend voordeel is dat een nieuw publiek wordt geworven voor de toekomst.
Docenten beschikken niet altijd over de juiste kennis en creatieve vaardigheden en musici hebben niet altijd didactische kwaliteiten. Om de optimalisering van educatieve activiteiten van professionele klassieke muziekinstellingen voor leerlingen van het voortgezet onderwijs te bereiken is het belangrijk dat de verschillende organisaties samenwerken. Er bestaat niet zoiets als “de perfecte educatiemethode”. In dit onderzoek zijn een aantal factoren opgesteld die bijdragen aan de optimalisering van educatieve activiteiten. Deze factoren zijn op diverse educatieve activiteiten van toepassing. Onderstaande conclusies komen overeen met de aanbevelingen voor de muziekinstellingen en het voortgezet onderwijs.
Ten eerste is het belangrijk dat alle deelnemende en organiserende partijen muziekeducatie serieus nemen. Zowel de school, als de docent, als de educatiemedewerker, als de culturele instelling, als de musicus moeten zich actief en met enthousiasme inzetten voor muziekeducatie. Ten tweede is het van groot belang dat leerlingen goed worden voorbereid op een klassiek concert. Klassieke muziek is voor hen geen vanzelfsprekende kunstvorm en behoeft daarom voorbereiding. De voorbereiding op een concert kan worden gedaan door een enthousiaste en deskundige docent of kan worden georganiseerd door een culturele instelling. Ten derde is het belangrijk dat deelname aan educatieve activiteiten voor leerlingen niet eenmalig is. Leerlingen krijgen een goed beeld van klassieke muziek wanneer ze op continue basis in aanraking komen met klassieke muziek. Ten vierde is het belangrijk dat de instellingen zich richten op datgene waar ze goed in zijn, namelijk het uitvoeren van klassieke muziek. Deze kerntaken mogen op speelse wijze worden uitgevoerd, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het product. Tenslotte is het belangrijk dat de instellingen een afwisselend programma bieden, met een combinatie van actieve en receptieve participatie. Een workshop is een goede manier om jongeren kennis te laten maken met klassieke muziek.