De perceptie van de Nederlandse lidwoorden door tweetaligen: op zoek naar een mogelijke oorzaak van de overgeneralisatie van "de".
Summary
Vanuit productie-onderzoek is bekend dat personen die het Nederlands als tweede taal leren, moeite hebben met grammaticaal geslacht: er vindt overgeneralisatie van "de" plaats, wat wil zeggen dat ze "de" in plaats van "het" gebruiken. In deze scriptie staat de vraag centraal of deze overgeneralisatie komt doordat men "de" in plaats van "het" waarneemt, omdat "het" vaak in een gereduceerde vorm ("ut") voorkomt. Hierdoor wordt dan het verkeerde lidwoord in het mentale lexicon opgeslagen, waardoor dus het verkeerde lidwoord gebruikt wordt. Om dit te onderzoeken is een perceptietaak ontwikkeld, waarbij ook de fonologische contexten van de lidwoorden is meegenomen.
Het is gebleken dat men vooral moeite had met de contexten waarin "het" gevolgd werd door een /t/. De vraag is echter of er een relatie is tussen deze resultaten en de eerder gevonden fouten in de productie.