Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorMinnaert, A.J.C.
dc.contributor.authorPauw, C. van der
dc.date.accessioned2017-09-06T17:01:45Z
dc.date.available2017-09-06T17:01:45Z
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/27392
dc.description.abstractIn het begin van de jaren zeventig bleek dat grote groepen gastarbeiders veel langer in Nederland verbleven dan in de eerste instantie de verwachting was. Hierdoor kwam het fenomeen culturele diversiteit ter sprake onder de bevolking en binnen de regering. Het is interessant om te bekijken hoe nationaal bewustzijn in relatie staat tot migratie. Om deze relatie zichtbaar te maken is het onafhankelijke tijdschrift Delta: A Review of Arts Life and Thought in the Netherlands een belangwekkende bron om dit te onderzoeken. Dit tijdschrift poogde namelijk om het buitenland te informeren over Nederland en representeerde zo Nederlandse nationale identiteit. De onderzoeksvraag – op welke manier komt culturele diversiteit als thema ter sprake in het tijdschrift Delta - a review of arts, life and thought in the Netherlands in het begin van de jaren zeventig? – is in deze studie beantwoord door eerst een literatuurstudie uit te voeren naar culturele diversiteit, nationaal bewustzijn en nationale identiteit. Hierin speelt het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Identificatie met Nederland een centrale rol. Hierna is een historisch bronnenonderzoek naar het perspectief en de presentatie van culturele diversiteit in Delta uitgevoerd. De conclusie is dat culturele diversiteit als thema wél ter sprake kwam in Delta in het begin van de jaren zeventig, maar dat dit vaak op een ontwijkende manier gebeurde. Culturele diversiteit werd gepresenteerd in verhalen in plaats van feitelijke teksten. Daarnaast werd de echte problematiek vaak omzeild en is er gekozen voor meer lezersvriendelijke teksten om zo de transitie in de samenleving zo soepel mogelijk te laten verlopen en geen extra nadruk te leggen om de massale migratiestromen naar Nederland.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent89424
dc.format.mimetypeapplication/zip
dc.language.isonl
dc.titleCulturele diversiteit & nationaal bewustzijn: Een onderzoek naar de manier waarop culturele diversiteit als thema ter sprake komt in het tijdschrift Delta - a review of arts, life and thought in the Netherlands in de jaren zeventig.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsculturele diversiteit, nationale identiteit, nationaal bewustzijn, Delta, migratie, immigratie, jaren zeventig
dc.subject.courseuuKunstbeleid en -management


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record