Angstgevoelens geanalyseerd. Een secundaire analyse naar de invloed van persoonlijke en situationele kenmerken op gevoelens van onveiligheid
Summary
Dit onderzoek gaat over de onveiligheidsbeleving van Haarlemmers. Er wordt onderzocht in hoeverre er verschillen zijn te vinden in de onveiligheidsbeleving van Haarlemmers, en hoe deze verschillen verklaard kunnen worden aan de hand van verschillende persoonlijke en situationele achtergrondkenmerken.
Er is gebruik gemaakt van de ‘Leefbaarheids- en Veiligheidsmonitor Haarlem 2007’. Hiermee zijn zowel bivariate als multivariate analyses uitgevoerd. De uitkomsten laten zien dat slachtofferschap, dreiging, overlast en verloedering het onveiligheidsgevoel doen toenemen. Ook blijken vrouwen zich onveiliger te voelen dan mannen. Weerbaarheid, leeftijd en sociale cohesie doen het onveiligheidsgevoel juist afnemen.
Opvallend is dat jongeren zich onveiliger voelen dan ouderen en dat de situationele achtergrondkenmerken een groter deel van de variatie verklaren dan de persoonlijke kenmerken.
Aanbevolen wordt om beleidsmaatregelen vooral te richten op het bevorderen van weerbaarheid en sociale cohesie (bijvoorbeeld door weerbaarheidtrainingen te geven in buurtcentra) en het bestrijden van de overlast en verloedering in buurten.