Evaluatie van de Standaard Doelen Lijst van Stichting Flexus
Summary
Stichting Flexus is een organisatie voor jeugdhulpverlening in de regio Rotterdam. Middels verschillende hulpvormen wordt begeleiding geboden aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders. Om de effectiviteit van de hulp te vergroten werkt Stichting Flexus met
doelrealisatie. Hiervoor is de Standaard Doelen Lijst ontworpen. Momenteel is er onvoldoende bekend over de kwaliteit van deze lijst. Om er voor te zorgen dat de Standaard Doelen Lijst een optimale bijdrage kan leveren aan het werken met doelrealisatie is het van belang deze lijst te onderzoeken op begripsvaliditeit interbeoordelaars-betrouwbaarheid, en hanteerbaarheid. Methode: Om de onderzoeksvragen te beantwoorden is gebruik gemaakt van surveyonderzoek, dossieronderzoek, een Q-sort taak en vignetten. Aan het surveyonderzoek en de vignetten werkten 48 hulpverleners van Stichting Flexus mee; aan de Q-sort taak 6 studenten Pedagogiek (van de Universiteit Utrecht) en 4 orthopedagogen. Resultaten: De indeling van de doelen in de domeinen is onvoldoende duidelijk. De SDL is onvoldoende interbeoordelaars-betrouwbaar, uit de vignetten is gebleken dat bepaald klachtgedrag leidt tot het selecteren van doelen uit verschillende domeinen en subdomeinen. Uit dossieronderzoek is gebleken dat 75% van de doelen die opgesteld worden binnen Stichting Flexus onder te brengen zijn onder een doel van de SDL. Gebleken is dat de hulpverleners van Stichting Flexus de SDL als onvoldoende hanteerbaar hebben beoordeeld. De SDL levert volgens 83% van de hulpverleners een positieve bijdrage aan doelrealisatie.
Conclusie: Het lijkt zinvol de SDL aan te passen met betrekking tot de indeling van de doelen en de volledigheid. De aanbevelingen kunnen hierbij als leidraad dienen.