SMART-doelen opstellen binnen Pleegzorg Stichting Flexus.
Summary
Het doel van deze thesis is na te gaan in welke mate medewerkers van de afdeling Pleegzorg van Stichting Flexus weerstand hebben tegen het opstellen van SMART-doelen en wat de redenen hiervoor zijn. Daarnaast wordt hen de vraag voorgelegd óf en hoe ze begeleid willen worden op dit gebied. De Checklist ‘SMART-doelen’ kan pleegzorgwerkers hier ondersteuning bij bieden het opstellen van SMART-doelen.
Om onderzoeksvragen te beantwoorden is survey-onderzoek ingezet en zijn groepsgesprekken georganiseerd. Op afdeling Pleegzorg van Flexus werken 46 pleegzorgwerkers die verdeeld zijn onder ‘Langdurige/ Reguliere Pleegzorg’ en ‘Crisis en Observatie Pleegzorg’. In beide settingen van Pleegzorg heerst enige weerstand die voornamelijk voortkomt uit het feit dat pleegzorgwerkers de zin van verandering niet inzien en met de huidige manier van werken geen problemen ervaren. Uit groepsgesprekken bleek dat bij Langdurige/ Reguliere Pleegzorg SMART-doelen opstellen als lastig ervaren wordt,gezien de doelen té globaal zijn. 80% van alle respondenten heeft behoefte aan begeleiding op gebied van SMART-doelen opstellen.
Aanbeveling is ondersteuning geven aan de basisteams, onder leiding van de gedragswetenschapper. Met behulp van kritiek en tips van pleegzorgwerkers is de Checklist meer gebruiksvriendelijk (Bevan & Macleod, 1994) geworden en hiermee geschikt om in te zetten op afdeling Pleegzorg.