Effecten van Leonardo onderwijs op welzijn van hoogbegaafde kinderen
Summary
In september 2007 is in Venlo de eerste school voor hoogbegaafde kinderen gestart, de Leonardoschool. Uit de literatuur blijkt dat in Nederland het basisonderwijs onvoldoende aansluit bij de behoeften van hoogbegaafde kinderen. Daarnaast hebben hoogbegaafde kinderen vaak (ernstige) problemen (sociaal emotioneel, somatisch, internaliserend, gedragsproblemen etc.) die hun ontwikkeling belemmeren. Dit onderzoek bekijkt in hoeverre Leonardo onderwijs effectief is in het vergroten van het welzijn van hoogbegaafde kinderen waarbij welzijn als het toenemen van competentiebeleving en afname van problemen gezien wordt.
Voor dit onderzoek hebben 27 leerlingen van Leonardoschool Venlo die in september 2007 gestart zijn en hun ouders, in februari 2008 verschillende vragenlijsten ingevuld (o.a. CBCL, CBSK & LMT). Deze gegevens zijn vergeleken met de gegevens uit de intakeprocedure (juni 2007, voor de start in september). Daarnaast gaven kinderen en ouders een rapportcijfer aan de oude school en Leonardoschool Venlo. Uit de analyses blijkt dat over het algemeen ouders minder problemen rapporteren, kinderen zich sociaal meer geaccepteerd voelen en dat zij meer faalangst ervaren (van ‘matig’ naar ‘gemiddeld’). Kinderen die de oude school een onvoldoende gaven zijn op meer punten significant verbeterd dan kinderen die de oude school een voldoende gaven.
Dit onderzoek heeft een beperkte onderzoeksgroep en geen controlegroep, hierdoor moeten de conclusies zeer voorzichtig geïnterpreteerd worden. Daarom zijn de resultaten bemoedigend en hoopgevend, ondanks dat er geen causale verbanden gelegd kunnen worden.