Genderdysforie & Persoonlijkheidskenmerken bij adolescenten.
Summary
Doel: Het onderzoeken van een verband tussen genderidentiteitsstoornis (GIS) en persoonlijkheidskenmerken bij adolescenten.
Methode: In deze studie werd gebruik gemaakt dossiergegevens van 134 adolescenten tussen de 12 en 18 jaar oud, waarvan 114 adolescenten met een 20 zonder een GIS, die zich hadden aangemeld bij het genderteam aan het VU Universitair Medisch Centrum in Amsterdam. De persoonlijkheidskenmerken werden gemeten aan de hand van de NPV-J( Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst voor Jongeren) en de NPV( Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst). De adolescenten met een GIS werden op persoonlijkheidskenmerken met de adolescenten zonder een GIS vergeleken, met de normscores van de NPV-J en de NPV en er werd gekeken naar sekseverschillen in de groep adolescenten met een GIS.
Resultaten: Er werden weinig significante verschillen gevonden tussen adolescenten met en zonder een GIS, tussen mannelijke en vrouwelijke adolescenten met een GIS en adolescenten met een GIS en de normscores op de persoonlijkheidskenmerken. Er werden wel significante verschillen gevonden tussen adolescenten met en zonder een GIS op de persoonlijkheidskenmerken Recalcitrantie, waarbij adolescenten met een GIS lager scoorden dan adolescenten zonder een GIS en Rigiditeit, waarbij adolescenten met een GIS hoger scoorden dan adolescenten zonder een GIS.
Conclusie: De gevonden resultaten geven aan dat er weinig significante verschillen zijn tussen adolescenten met en zonder een GIS, dat dit ook voor mannelijke en vrouwelijke adolescenten met een GIS geldt en dat de adolescenten met een GIS over het algemeen gemiddeld scoren in vergelijking met de normgroepen. Het lijkt erop dat leeftijd van invloed is op deze resultaten en daar zal in vervolgonderzoek verder op in gegaan moeten worden.