Literatuurgeschiedenis in de havo-bovenbouw op het Huygenscollege, Eindhoven
Summary
Met ingang van de Vernieuwde Tweede Fase is literatuurgeschiedenis na ruim tien jaar afwezigheid weer onderdeel van het havo-examen. De scholen hebben een relatief grote vrijheid bij de invulling van dit onderdeel. Centrale vragen voor elke school zijn: wat wil je als school bereiken met literatuuronderwijs in de havo-bovenbouw? En hoe ga je dat bereiken?
Voor succesvol literatuuronderwijs lijkt het hard nodig een visie en didactiek te vinden die aansluit bij de leerhouding van de havo-leerling en hem/haar motiveert en uitdaagt. Dit is niet alleen nodig voor de leerling, maar ook voor de docent om met plezier zijn/haar werk te (blijven) doen. De algemene vraag die ten grondslag ligt aan mijn onderzoek is:
Vanuit welke visie wil het Huygenscollege het literatuuronderwijs in de havo-bovenbouw vormgeven en tot welke keuzes leidt dit in de lespraktijk?
Door middel van leerlingenenquêtes en een enquête onder de sectiegenoten zijn opvattingen, attitudes en visies in kaart gebracht. Op basis hiervan zijn conclusies/aanbevelingen geformuleerd voor het literatuurprogramma op de havo.